Historia

Som en del av den inre hamnen, med historia från 1920-talet, var Frihamnen en plats där kranförare och stuveriarbetare tog emot gods från hela världen. Skickliga arbetare som utgjorde ryggraden i den viktiga hamnstaden.

Den östra piren i Frihamnen var navet för Sveriges och stora delar av Nordens bananimport från mitten av 30-talet. Här anlade specialbyggda bananbåtar som dagligen lossade tonvis med frukt i nästan 70 år.

Fråga runt bland Göteborgare i övre medelåldern och uppåt – alla känner någon som jobbat på Bananpiren, eller så har de jobbat där själva. Det finns många fantastiska historier om färgstarka profiler som arbetat på piren. Även om en del situationer är dråpliga vittnar de om en härlig sammanhållning mellan kollegor och en arbetsplats som sprudlar av aktivitet.


De sista bananbåtarna lossade sin last på piren 2000 och under senare år har området varit skådeplats för några av Göteborgs största och mest populära evenemang – Volvo Ocean Race, Stay Out West och STCC för att nämna några exempel.

Bananpiren är en del av Göteborgs hjärta. Inte bara geografiskt utan också historiskt och i medborgarnas tankar.